論文
Environmental impact assessment of aseptically packaged chicken using ohmic
heating.
Ruri Ito, Noriko Yamanaka-Zamoto, Manabu Watanabe, Naoko Hamada-Sato ,
2023年10月
Food Science and Technology Research
Synthetic dye decolorization using the marine filamentous fungus Pestalotiopsis disseminata AN-7 and toxicity evaluation using Daphnia magna.
Airi Takahashi, Kyoko Masuda, Taimu Sugimoto, Naoko Hamada-Sato , 2023年06月
International Journal of Environmental Science and Technology, 21, 395–2406.
Abalone viscera fermented with Aspergillus oryzae 001 prevents pressure Elevation by inhibiting angiotensin converting enzyme.
NNatsumi Iwamoto, Asahi Sasaki, Tomoaki Maizawa,Naoko Hamada-Sato , 2023年02月
Nutrients, 15(4), 947.
魚アレルギーの7例における臨床的特徴およびアレルゲンコンポーネントについての検討.
横山 大輔, 足立 厚子, 梅村 薫, 原田 朋佳, 竹内 千尋, 今村 忍, 一角 直行, 小林 征洋 , 2022年10月
臨床皮膚科 , 76 (11) , 861 - 868
Evaluation of the effect of Lactiplantibacillus pentosus SN001fermentation
on arsenic accumulation and antihypertensive effect of Sargassum horneri in vivo.
Momoko Tamura, Yoshinari Suzuki, Hiroshi Akiyama, Naoko Hamada-Sato , 2022年09月
Naunyn-Schmiedeberg's Archives of Pharmacology, 395(12), 1549 - 1556.
Enhancement of the antihypertensive effect of fermented Sargassum horneri
with Lactiplantibacillus pentosus SN001
Momoko Tamura, Satoshi Shimizu , Hiroshi Nagai, Orie Yoshinari and Naoko Hamada-Sato , 2022年07月
Fermentation, 8(7), 330
Antihypertensive effects of abalone viscera fermented with Lactiplantibacillus pentosus SN001 via angiotensin-converting enzyme inhibition, 2022年03月
Mayu Yamanushi, Mariko Shimura, Hiroshi Nagai, NaokoHamada-Sato
Food Chemistry: X, 13, 100239
Specific immunoglobulin E
to Ani s 1 is rare in
patients with Anisakis allergy living in Hokkaido, northern Japan
Yoshikawa M, Sumikawa Y, Kobayashi Y,
Uhara H, 2022年02月
Allergology International , 71 (3) , 409 - 411
Antihypertensive and probiotic effects of Hidakakombu (Saccharina angustata) fermented by
Lacticaseibacillus casei 001
Tetsuya Sekine, Hiroshi Nagai, Naoko Hamada-Sato, 2021年08月
Foods, 10 (9), 2048
Evaluation of angiotensin-converting enzyme-inhibitory activity in abalone viscera fermented by
Lactobacillus casei 001
Yushi Fujimura, Mariko Shimura, Hiroshi Nagai, Naoko Hamada-Sato, 2021年04月
Journal of Functional Foods, 82, 104474-104474
Xylanase from marine filamentous fungus Pestalotiopsis sp. AN-7 was
activated with diluted salt solution like
brackish water.
Sangho Koh, Masahiro Mizuno, Yuto Izuoka, Naoto Fujino, Naoko Hamada-Sato and Yoshihiko Amano, 2020年11月
Journal of Applied Glycoscience, 68, 11-18
A parvalbumin allergy case was successfully treated with oral
immunotherapy using hypoallergenic fish
Ugajin T, Kobayashi Y, Yokozeki H,
2021年04月
Allergology International, 70
(4), 509-511
中小食品製造業者におけるHACCP導入の課題と対策
山口 文子, 小川 美香子, 濱田(佐藤) 奈保子, 2020年03月
フードシステム研究, 26 (4), 361-366
琵琶湖のコアユによるアナフィラキシーの1例
林 綾乃, 深井和吉, 小林征洋, 2020年
アレルギー, 69 (3), 209-212
障害者施設での菓子製造におけるアレルゲン混入の実態と防止策
藤野柾也, 小林征洋,
小川美香子, 2020年
フードシステム研究, 16 (4), 379-384
鮮魚の昇温リスクと漁港施設配置計画に関する研究
林 浩志, 山本 雄介, 濱田 奈保子, 2019年
土木学会論文集B3(海洋開発), 75 (2), I_1007-I_1012
魚コラーゲンが原因抗原と考えられた魚および美容ドリンク剤によるアナフィラキシーの1例
足立 厚子, 大塚 晴彦, 山野 希, 濱岡 大, 井上 友介, 小林 征洋, 2019年
日本皮膚免疫アレルギー学会雑誌, 2
(2), 317-322
Pesticide residues control in foods imported into Japan; HACCP-oriented approach to ensure regulatory compliance
Chiaki Miura, Goichiro Yukawa and Naoko Hamada- Sato, Naoki Shinoda, 2018年10月
The JSFS 85th
Anniversary-Commemorative Internaional Symposium, No.10025, 1-2
輸入農産物の食品衛生法違反防止のためのHACCPの考え方の適用と有効性:─輸入業プロセスにおける農産物中のアフラトキシン管理を実例として─
三浦 千明, 湯川 剛一郎, 濱田(佐藤) 奈保子, 篠田 直樹, 2018年03月
フードシステム研究, 24 (4), 333-339
にがりを利用した魚肉のうま味成分の保持
関 洋子, 井上 なつみ, 濱田(佐藤) 奈保子, 2018年02月
美味技術学会誌, 16 (2), 30-36
A case of
eel collagen allergy
Tamura Masao, Sekiguchi Masahiro, Azuma Naoto, Kitano Masayasu, Sano
Hajime, Matsui Kiyoshi, Kobayashi Yukihiro, Ogita Chie, Tsuboi Kazuyuki, Kusakabe Minori, Azuma Kota, Abe Takeo, Yoshikawa Takahiro, 2018年
Allergology International, 67
(1), 138-140
Planning of hand
and finger washing / disinfection education and its
timing for sushi-restaurant chain employees using an ATP
luminescence measurement method
Sachiyo Tada, Goichiro Yukawa, Naoko Hamada-Sato, Sadao Komemushi, 2017年09月
食生活研究 , vol.37 No.5, 258-272
Adenosine monophosphate degradation and inosinic acid
accumulation in the
shrimp Penaeus japonicas
Hiroko Seki, Kaori Nakazato,Naoko Hamada-Sato, 2017年09月
International
Aquatic Research, 9
(1), 37-52
コンポーネント解析を行ったアニサキスアレルギーによるアナフィラキシーの3例
原田 晋, 小林征洋, 樋上 敦, 湊 はる香, 工藤 比等志, 2017年12月
皮膚科の臨床, 59, 1537-1542
外食事業者が懸念するアレルゲン混入要因および食器洗浄機を介した混入実態と対策
小川美香子, 小林征洋,
2017年12月
フードサービス学会年報, 22, 38-51
アニサキスアレルギーまたは回虫アレルギーによる蕁麻疹/アナフィラキシーは遅発性にもおこりうるのか?-自験2例の経験から-
原田 晋, 小林 征洋, 恒光 健史, 2017年12月
皮膚科の臨床, 59, 1543-1547
ウナギ目を含む多種類の魚類にアナフィラキシー症状を呈した1例
白川 典子, 藤本 和久, 市山 進, 小林 征洋, 佐伯 秀久, 2017年11月
日本皮膚アレルギー・接触皮膚炎学会雑誌, 11,
50-54
アニサキスアレルギーによる蕁麻疹・アナフィラキシー
原田 晋, 小林 征洋, 2017年09月
Infectious Agents Surveillance Report, 38, 72-74
魚類コラーゲンは日本人における魚類アレルギーの重要なパンアレルゲンである
小林征洋, 2017年08月
臨床免疫・アレルギー科, 67, 57-63
衛生管理と鮮度保持の視点からの漁港施設整備に関する一考察
林 浩志、濱田奈保子、高原裕一、丹羽 真, 2016年10月
土木学会論文集B3(海洋開発), 72, 868-873
Study of the
cross-reactivity of fish
allergens based on
a questionnaire and
blood testing
Kobayashi Y, Huge
J, Imamura S, Hamada-Sato N,
2016年10月
Allergology International, 65,
272-279
Reduction in IgE
reactivity of Pacific mackerel parvalbumin by heat treatment
Kubota H, Kobayashi A, Kobayashi Y*,
Shiomi K, Hamada-Sato N, 2016年10月
Food Chemistry, 206,
78-84
Quantification
of major allergen parvalbumin in
22 species of fish by
SDS–PAGE
Yukihiro Kobayashi,Tao Yang,Cheng-Tao Yu,Chiaki Ume,Hiroyuki Kubota,Kuniyoshi Shimakura,Kazuo Shiomi,Naoko Hamada-Sato, 2016年10月
Food Chemistry, 194,
345-353
Main protein components in frozen surimi contributed to heat-induced gel formation
Mii Kunimoto, Naoko Hamada-Sato, Noboru Kato, 2016年10月
International
Food Research Journal, 23, 1939-1948
二者監査における監査者と被監査者間のコミュニケーション
長野知佳、小川美香子、濱田(佐藤)奈保子、湯川剛一郎, 2016年09月
フードシステム研究 , 第23巻、第3号, 197-202
Allergy to fish
collagen: thermostability of
collagen and IgE reactivity of
patients' sera with
extracts of 11 species of
bony and cartilaginous fish
Kobayashi Y, Kuriyama T, Nakagawara R,
Aihara M, Hamada-Sato N, 2016年09月
Allergology International, 65(4), 450-458
Taste component analysis of Pacific oysters cultured in Konagai, Nagasaki and taste evaluation using a
taste-sensing system
Kitaoka, C, Hosoe, J, Hakamatsuka, T,
Araya, K, Habara, M, Ikezaki, H, Hamada-Sato, N,
Shinagawa, A, Yamamoto, J, Kato-Yoshinaga, Y, 2016年09月
Japanese Journal of
Food Chemistry and
Safety, 23, 63-71
Effect of Different Packaging Materials on
the Quality of Tuna and
Use of Corrugated Cardboard as
Suitable Packaging Material for Fisheries Logistics
Hiroko Seki, Kaori Nakazato, Kazunori Kobayashi, Mio Sakurada, Tae
Soo Lee, Naoko Hamada-Sato, 2016年09月
International
Proceedings of Chemical, Biological and Environmental Engineering, 92, 8-17
輸入農産物の残留農薬基準による違反を防止するための対策
三浦千明、湯川剛一郎、濱田(佐藤)奈保子、篠田直樹, 2016年09月
フードシステム研究 , 第23巻、第3号, 193-196
Effect of Freezing and Thawing on
the Quality of Tuna Thunnus
Thynnus (Linnaeus
1758)
HIROKO SEKI, KAORI NAKAZATO, KAZUNORI KOBAYASHI, TAE SOO LEE,
MIO SAKURADA and NAOKO HAMADA-SATO, 2016年01月
Asian Fisheries Science, 29, 232-244
Fish collagen is
an important panallergen in the
Japanese population
Kobayashi Y, Akiyama H, Huge J,
Kubota H, Chikazawa S, Satoh T, Miyake T,
Uhara H, Okuyama R, Nakagawara R, Aihara M,
Hamada-Sato N, 2016年01月
Allergy, 71(5):, 720-723
即席麺プライベート・ブランドから見たCVSとメーカー、卸の垂直的関係についての研究
金岡節男、湯川剛一郎、濱田(佐藤)奈保子, 2016年01月
流通, 39, 1-12
Fish allergy in
patients with parvalbumin-specific immunoglobulin E
depends on parvalbumin content rather than molecular differences in the protein among fish
Kobayashi A, Kobayashi Y, Shiomi K,
2016年03月
Bioscience, Biotechnology, and
Biochemistry, 80, 2018-2021
IgE-binding epitopes of
various fish parvalbumins exist in
a stereoscopic conformation maintained by Ca2+
binding
Kobayashi A, Ichimura A, Kobayashi Y,
Shiomi K, 2016年03月
Allergology International, 65,
345-348
Study of the
cross-reactivity of fish
allergens based on
a questionnaire and
blood testing.
Kobayashi Y, Huge
J, Imamura S, Hamada-Sato N,
2016年03月
Allergology International, 65,
272-279
Fish collagen is
an important panallergen in the
Japanese population.
Kobayashi Y, Akiyama H, Huge J,
Kubota H, Chikazawa S, Satoh T, Miyake T,
Uhara H, Okuyama R, Nakagawara R, Aihara M,
Hamada-Sato N, 2016年03月
Allergy, 71, 720-723
放射性物質を含む食品に対する「ひとこえ生協」における組合員の関心と不安 -テキストマイニング手法を用いて-
新谷喜久夫、山口治子、濱田(佐藤)奈保子, 2015年12月
日本リスク研究学会第28回年次大会講演論文集, 0-0
外食店舗における微生物汚染経路の解明と防止対策
多田幸代,湯川剛一郎,濱田(佐藤)奈保子, 2015年09月
日本防菌防黴学会誌, 43, 463-469
即席麺業界におけるプライベートブランドを通じた製・販の関係性に関する研究
金岡節男, 湯川剛一郎,
濱田(佐藤)奈保子, 2015年09月
フードシステム研究, 21巻4号,
287-297
Effect of various salts on inosinic acid-degrading enzyme activity in the white and dark muscle of saury
Hiroko Seki and
Naoko Hamada-Sato, 2015年05月
Fisheries Science, Volume 81, Issue 2
DOI 10.1007/s12562-014-0840-9, 365-371
魚類主要アレルゲンパルブアルブミンのアレルゲン性の低減化
小林征洋, 2015年12月
アレルギーの臨床, 35, 1158-1163
タリアンレストランの調理師に生じた魚類アレルギーの1例~魚類アレルギーにおける経皮感作の危険性~
原田 晋, 小林征洋, 塩見一雄, 松本玲子, 2015年04月
Journal of Environmental Dermatology and Cutaneous Allergology, 9, 179-186
Fish collagen allergy: a pitfall of
the prick-to-prick test
with raw fish.
Chikazawa S, Hashimoto T, Kobayashi Y,
Satoh T, 2015年04月
British journal of
dermatology, 173, 1330-1331
Effects of Morus alba L. (Mulberry) leaf extract in
hypercholesterolemic mice on
suppression of cholesterol synthesis.
Kobayashi Y, Miyazawa M, Araki M,
Kamei A, Abe K, Hiroi T, Hirokawa T,
Aoki N, Ohsawa T, Kojima T, 2015年04月
Journal of Pharmacognosy & Natural products, In press, 0-0
Molecular cloning and
expression of a new major allergen, Ani s
14, from Anisakis simplex.
Kobayashi Y, Kakemoto S, Shimakura K,
Shiomi K, 2015年04月
Food Hygiene and
Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi), 56,
194-199
高脂血症に対するケルセチンの有用性と安全性に関する研究
小林征洋, 宮澤眞紀,
小島 尚, 2015年04月
体力・栄養・免疫学雑誌, 25, 192-193
魚類主要アレルゲンパルブアルブミンのアレルゲン性の低減化.
小林征洋, 2015年01月
アレルギーの臨床, 35, 1277-1282
Effects of various salts on IMPase activity and IMP
quantity in coho salmon, Oncorhynchus kisutch (Walbaum 1792), Salmonidae.
Hiroko Seki and
Naoko Hamada-Sato, 2014年10月
Asian Fisheries Science, 27, 173-184
Innovative food processing technology using ohmic heating and aseptic packaging for meat
Ruri Ito, Mika
Fukuoka, Naoko Hamada-Sato, 2014年09月
Meat Science, 96,
675-681
Taste component comparisons of single seed
Pacific oysters collected in the first and the second harvest years in
Nagasaki prefecture
Yuko Kato-Yoshinaga, Chika Kitaoka, Akira Shinagawa, Naoko Hamada-Sato, 2014年09月
Japanese Journal of
Food Chemistry and
Safety日本食品化学学会誌, 21, 127-134
ジュール熱を利用した固形状食品に対する新規加工技術の開発─キハダマグロの無菌包装食品への応用─
濱田(佐藤)奈保子・久保田宙幸・横山大樹, 2014年07月
美味技術学会誌, 13(1), 13-19
Identification
of bacteria that contribute to
IMP degradation in
horse mackerel
Hiroko Seki and
Naoko Hamada-Sato, 2014年05月
Journal of Food
Processing & Technology, Vol.5 No.8: 363,
0-0
Effect of bitterns and constituent salts on the inosinate phosphatase activity in
horse mackerel muscle
Hiroko Seki, Kazuhumi Osako, Naoko Hamada-Sato, 2014年05月
International
Food Research Journal, Vol.21, No.6, 2215-2220
Effects of salt
and bittern on inosinic acid- and inosine-degrading enzyme activity in Pacific cod muscle
Hiroko Seki and
Naoko Hamada-Sato, 2014年05月
Journal of Aquaculture & Marine Biology, Vol. 1 No.1, 0-0
Decomposition
kinetics of umami component during meat cooking
Naomi Ishiwatari, Mika
Fukuoka ⇑, Naoko Hamada-Sato, Noboru Sakai, 2013年09月
Journal of Food
Engineering, 119, 324-331
魚類摂取後に発症したアニサキスアレルギーを契機に慢性蕁麻疹化を呈した1症例.
原田晋, 小林征洋,
中村敬, 2014年12月
Journal of Environmental Dermatology and Cutaneous Allergology, 8, 192-197
Ani s 12特異的IgE抗体が陽性となったアニサキスアレルギーの2例
木下侑里, 藤本和久,
李民, 篠原理恵, 小林征洋, 川名誠司, 佐伯秀久, 2014年12月
アレルギー, 63, 1348-1352
高脂肪食給餌マウスラットに対するマグロ血合の効果について
青木信義, 荒木真由美,
廣川隆彦, 瀬戸山 央, 宮澤眞紀,
小林征洋, 臼井一茂, 2014年10月
神奈川県産業技術センター研究報告, 20,
20-23
食餌性高トリグリセリド血症ラットにおけるトチュウ葉熱水抽出液の効果
荒木真由美, 小林征洋,
廣井哲也, 廣川隆彦, 宮澤眞紀, 青木信義, 小島 尚, 大澤利幸,
2014年10月
神奈川県産業技術センター研究報告, 20,
24-28
Component-resolved diagnosis of Anisakis allergy using 9 Anisakis components.
Inomata N, Kobayashi Y, Ito K,
Shiomi K, Aihara M, 2014年07月
Allergy, 69, 253-254
Paramyosin from the
disc abalone Haliotis discus discus.
Suzuki M, Shimizu K, Kobayashi Y,
Ishizaki S, Shiomi K, 2014年04月
Journal of Food
Biochemistry, 38, 444-451
パルブアルブミンによる魚類アレルギーの2例.
篠原理恵, 藤本和久,
小林征洋, 2014年03月
皮膚科の臨床, 56, 1270-1274
鶏肉を対象とした長期常温貯蔵食品のライフサイクルCO2
伊藤るり,久保田宙幸,濱田(佐藤)奈保子, 2013年03月
第8 回日本LCA学会研究発表会講演要旨集, 26-27
脱水シートを用いた生鮮マダラ流通のライフサイクルCO₂評価
川島康太,伊藤るり,濱田(佐藤)奈保子, 2013年03月
第8 回日本LCA学会研究発表会講演要旨集, 132-133
水産物産地卸売市場内における衛生品質管理の課題と対策-立替・出荷工程の検証-
岡野 利之・濱田(佐藤) 奈保子, 2013年02月
日本フードシステム研究, 20(通巻 57号), 337-342
Effcient bioethanol production from paper shredder scrap by a
marine derived Saccharomyces cerevisiae C-19
Nobuo Obara, Masami Ishida, Naoko Hamada-Sato, Naoto Urano, 2012年08月
Studies in Science and Technology, 1,
127-132
Importance of cell
mass and total pigment level-dependant changes in the
relative beta-carotene propotion for carotenoid production by the yeast variants of the
Sporidiobolales
Ryohei Ueno, Naoko Hamada, Naoko Urano, 2012年08月
Society for Science&Technology, 1,
31-37
にがりを用いた反応染料及び食用タール系色素廃水の沈殿除去処理
関 洋子・濱田(佐藤)奈保子, 2012年08月
環境技術, 41, 448-454
キムチ製造における微生物汚染状況調査の事例報告
小林 亜珠香、濱田(佐藤)奈保子、日佐和夫, 2012年03月
日本フードシステム学会, 19, 279-282
干物製造に及ぼす脱水シートの効用
濱田(佐藤)奈保子、関 洋子、鈴木 徹, 2012年02月
日本調理科学会誌, 45, 29-32
Facilitative
effects of Eucommia ulmoides on
fatty acid oxidation in hypertriglyceridaemic rats.
Kobayashi Y, Hiroi T, Araki M,
Hirokawa T, Miyazawa M, Aoki
N, Kojima T, Ohsawa T,
2012年09月
Journal of the
Science of Food and Agriculture, 92, 358-365
イカ摂取により発症したと考えたアニサキスアレルギーの1例 ―Ani s
1,2および12ならびにトロポニンCの陽性例―.
飯島茂子,森山達哉,市川秀隆,小林征洋,塩見一雄, 2012年09月
アレルギー, 61, 1104-1110
Heat transfer analysis-based prediction of protein denaturation and umami component of meat
during cooking
N. Ishiwatari, M.
Fukuoka, N. Hamada, N. Sakai, 2011年09月
Proceedings of International Congress on Engineering and Food 11
(ICEF 11), 0-0
Equations for spectrophotometric determination of relative concentrations of myoglobin derivatives in aqueous tuna meat extracts
Chotika Viriyarattanasak, Naoko Hamada-Sato, Manabu Watanabe, Kazuhito Kajiwara, Toru
Suzuki, 2011年08月
Food Chemistry, 127,
656-661
経営リスク回避のための日配品廃棄損失補填率の効果の検証
石田健太、濱田(佐藤)奈保子, 2011年08月
日本リスク研究学会, 21(1),
15-22
Isolation,characterization, and utilization of
r-aminobutyric acid(GABA)-producing lactic acid bacteria from
Myanmer fishery products fermented with boiled rice
Su Myo Thwe,Takeshi Kobayashi, Tianyao Luan, Takaaki Shirai, Munenaka Okudera, Naoko Hamada-Sato, Chiaki Imada, 2011年08月
Fisheries Science, 77,
279-288
Evaluations of the
Sensory Quality Indices and Freshness Assessment of Nile Tilapia Oreochromis niloticus Fillets Fed Recycled Food
Waste Materials
G. G. Bake, M. Endo, A.
Akimoto, N. Hamada-Sato and T.
Takeuchi, 2011年08月
Journal of Agricultural Science and Technology B, 1, 820-830
Potential of Carotenoids in Aquatic Yeasts as a Phylogenetically Reliable Marker and the Natural Colorants for Aquaculture
Ryohei UENO,Naoko HAMADA-SATO, Masami ISHIDA, and
Naoto URANO, 2011年08月
Bioscience, Biotechnology, and
Biochemistry, 75(9), 1654-1661
Stabilizing effects of
sucrose-polymer formulations on
the activity of freeze-dried enzyme mixtures of alkaline phosphatase, nucleoside phosphorylase and xanthine oxidase.
Srirangsan, P, Kawai, K, Hamada-Sato, N,
Watanabe, M, & Suzuki, T,
2011年08月
Food Chemistry, 125,
1188-1193
培養ヒト繊維芽細胞のコラーゲン合成に対する伊豆赤沢海洋深層水の効果
野村道康、有賀みずえ、山田勝久、今田千秋、小林武志、濱田(佐藤)奈保子, 2011年01月
海洋深層水研究, 12, 11-17
Paramyosin of the
disk abalone Haliotis discus discus: identification as a
new allergen and crossreactivity with
tropomyosin
Suzuki M, Kobayashi Y, Hiraki Y,
Nakata H, Shiomi K, 2011年09月
Food Chemistry, 124,
921-926
Identification
of novel three allergens from
Anisakis simplex by chemiluminescent immunoscreening of an expression cDNA library
Kobayashi Y, Ohsaki K, Ikeda K,
Kakemoto K, Ishizaki S, Shimakura K, Nagashima Y,
Shiomi K, 2011年09月
Parasitology
International, 60, 144-150
DNAマイクロアレイ技術を用いた桑葉の血中脂質改善作用のメカニズム解明.
小島 尚, 小林征洋, 宮澤眞紀, 2011年04月
体力・栄養・免疫学雑誌, 21, 239-241
Isolation and Characterization of Marine and
Terrestrial ActinomycetesUsing a
Medium Supplemented with
NaCl
Chaki Imada, Syunpei Masuda, Takeshi Kobayashi, Naoko Hamada-Sato, and
Takuji Nakashim, 2010年12月
Actinomycetologica, 24, 12-17
対象別の適切な食品安全情報の教材と指導プログラムの開発
関澤純,北村忠夫,森田満樹,中村由美子,濱田(佐藤)奈保子,前田恭伸,鹿島日布美, 2010年12月
日本リスク研究学会 第23回年次大会講演論文集, 77-87
Improvement in the
remaining activity of
freeze-dried xanthine oxidase with the addition of a disaccharide-polymer mixture.
Srirangsan, P, Kawai, K, Hamada-Sato, N,
Watanabe, M, and Suzuki, T,
2010年09月
Food Chemistry, 119,
209-213
Stabilization
of nucleoside phosphorylase-xanthine oxidase mixture in dried glassy matrices
Srirangsan, P, Kawai, K, Hamada-Sato, N,
Takai, R, and Suzuki, T,
2010年09月
Cryobiology and Cryotechnology, 56, 31-34
Effects of osmotic dehydration sheets on
freshness parameters of
Thunnus thynnus stored at cold temperatures.
K. Saito, N.
Hamada-Sato, A. M.
Ahhmed, S. Kawahara M. Muguruma, 2010年08月
Journal of Food
Processing and Preservation, 34, 1103-1120
Isolation and Characterization of Marine and
Terrestrial Actinomycetes Using a Medium Supplemented with NaCl
Chaki Imada, Syunpei Masuda, Takeshi Kobayashi,Naoko Hamada-Sato and Takuji Nakashima, 2010年07月
Actinomycetologica, 24, 12-17
Improvement of fish
freshness determination method by the application of amorphous freeze-dried enzymes
Srirangsan, P, Hamada-Sato, N, Kawai, K,
Watanabe, M, Suzuki, T, 2010年06月
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 12456-12461
Elucidation of IgE-binding epitopes of Ani
s 1, the major Anisakis simplex allergen
Kobayashi Y, Ikeda K, Shiomi K,
2010年09月
Molecular and Biochemical Parasitology, 174, 128-131
Ameliorative
effects of mulberry (Morus alba
L.) leaves on hyperlipidemia in
rats fed a high-fat diet: induction of fatty acid oxidation, inhibition of lipogenesis and
suppression of oxidative stress
Kobayashi Y, Miyazawa M, Kamei A,
Abe K, Kojima T, 2010年09月
Bioscience, Biotechnology, and
Biochemistry, 74, 2385-2395
スルメイカの塩辛摂取後に発症したアニサキスアレルギーの1例:精製および組み換えアレルゲンを用いたアレルゲン解析を含めて
繁平有希, 猪又直子,
中河原怜子, 大川智子, 澤城晴名, 中村和子, 小林征洋, 塩見一雄, 池澤善郎, 2010年09月
アレルギー, 59, 55-60
The use of
Morus alba L. (mulberry) and
Eucommia ulmoides (Tochu) leaves as functional foods: a promising approach in the
management of hyperlipidemia
Kobayashi Y, Miyazawa M, Kojima T,
2010年08月
Journal of Traditional Medicines, 27, 225-230
ケースメソッドを用いた食品安全教育の実践と課題
濱田(佐藤)奈保子,渡辺尚彦,関澤純, 2009年12月
日本リスク研究学会 第22回年次大会講演論文集, 13-17
食の安全と安心のギャップの分析と解決を目指して
関澤純,濱田(佐藤)奈保子,蒲生恵美,前田恭伸, 2009年12月
日本リスク研究学会 第22回年次大会講演論文集, 25-30
ビール粕を原料としたバイオエタノール生産―食品製造副産物のエネルギー転換―
小原信夫,濱田(佐藤)奈保子,浦野直人, 浅沼進, 2009年08月
日本フードシステム学会, 16, 112-117
Stabilization
of xanthine oxidase and nucleoside phosphorylase enzyme mixture in dried glassy matrices
Paveena Srirangsan, Kiyoshi Kawai, Naoko Hamada-Sato, Toru Suzuki, 2009年08月
Journal of Bioscience and Bioengineering, 108(1), 110-110
バイオサーモメーターを導入した生鮮食品のトレーサビリティシステムの構築
濱田(佐藤)奈保子、中田絵里子、浅沼 進、渡辺悦生, 2009年07月
FOOMA JAPAN 2009
研究要旨集,
16, 242-245
生鮮魚介類の鮮度判定キット〜長期常温安定性を有するK値試験紙の開発〜
鈴木 徹、シリランサアン パウィナー、濱田(佐藤)奈保子、川井清司、渡辺 学, 2009年07月
FOOMA JAPAN 2009
研究要旨集,
16, 126-128
大学における食品の安全・安心教育の検討
渡辺尚彦・濱田(佐藤)奈保子, 2008年12月
日本リスク学会第21回年次大会発表予稿論文集, 379-384
Actinomycetal
community structures in
seawater and freshwater examined by
DGGE analysis of 15S rRNA
gene fragments
A. Yoshida, Y.
Seo, S. Suzuki, T. Nishino, T. Kobayashi, N.
Hamada-Sato, K. Kogure, and C. Imada, 2008年11月
Marine Biotechnology, 10,
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Quantitative
Measurement of Metmyoglobin in Tuna Flesh via Electron Paramagnetic Resonance
Chotika Viriyarattanasak, Shingo Matsukawa, Naoko Hamada-Sato, Manabu Watanabe and
Toru Suzuki, 2008年11月
Food chemistry, 111,
1050-1056
Improved method of
protoplast fusion between marine luminescent bacterium and Esherichia coli
cultivated with fatty acid
E. Zhang, C.
Imada, M. Kamata, T. Kobayashi, and N. Hamada-Sato, 2008年11月
Fisheries Science, 74,
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海洋由来糸状菌の培養上清添加によるワインの色調変化の防止効果
山田勝久、今田千秋、佐藤充克、小林武志、濱田(佐藤)奈保子, 2008年11月
J.of ASEV. Jpn,
19, 2-9
Purification
and determination of
the chemical structure of the
tyrosinase inhibitor produced by Trichoderma viride strain H1-7 from
a marine environment
T. Tsuchiya, K.
Yamada, K, Minoura, K. Miyamoto, Y. Usami, T.
Kobayashi, N. Sato-Hamada, C. Imada, and H. Tsujibo, 2008年11月
Bull. Pharm. Bull, 31, 1618-1620
Phenotypic characterization and
cultivation conditions of
inhibitor-producing fungus isolated from marine sediment
K. Yamada, C.
Imada, M. Uchino, T. Kobayashi, N. Sato-Hamada, and
K. Takano, 2008年11月
Fisheris Science, 74,
662-669
Ani s 1,
the major allergen of Anisakis simplex: purification by affinity chromatography and functional expression in Escherichia coli
Kobayashi Y, Ishizaki S, Nagashima Y,
Shiomi K, 2008年09月
Parasitology
International, 57, 314-319
海洋環境から分離された糸状菌培養液の美白素材への応用研究
山田勝久、今田千秋、土屋孝弘、小林武志、濱田(佐藤)奈保子, 2007年11月
日本化粧品技術者会誌, 41, 254-261
海洋環境より分離した糸状菌培養上清の生鮮食材変色防止効果
山田勝久,今田千秋,小林武志,濱田(佐藤)奈保子, 2007年09月
日本食品科学工学会誌, Vol.54,No.6, 274-279
Isolation and characterization of antibacterial substances produced by marine actinomycetes in the
presence of seawater
Chiaki Imada, Naoko Koseki, Masazumi Kamata, Takeshi Kobayashi and
Naoko Hamada-Sato, 2007年09月
Actinomycetologica, Vol. 21, No.1, 27-31
Molecular cloning and
expression of two new allergens from Anisakis simplex
Kobayashi Y, Ishizaki S, Shimakura K,
Nagashima Y, Shiomi K, 2007年09月
Parasitology
Research, 100, 1233-1241
Purification
and cDNA cloning of a
new heat-stable allergen from Anisakis simplex
Kobayashi Y, Shimakura K, Ishizaki S,
Nagashima Y, Shiomi K, 2007年09月
Molecular and Biochemical Parasitology, 155, 138-145
海洋細菌と大腸菌の細胞融合および得られた融合株の性状
張 恩実,今田千秋,鎌田正純,小林武志, ,濱田(佐藤)奈保子, 2006年07月
日本水産学会誌, 72, 744-746
Development of quality evaluation sensor for
fish freshness control based on KI
value
Etsuo Watanabe, Yasuko Tamada and Naoko Hamada-Sato, 2005年08月
Biosensors and Bioelectronics, 21, 534-538
Degradation of ferric chelate of ethylenediaminetetra- acetic acid by bacterium isolated from deep-sea stalked barnacle
Chiaki Imada, Yohei Harada, Takeshi Kobayashi, Naoko Hamada-Sato and
Etsuo Watanabe, 2005年07月
Journal of Marine Biotechnology, 7, 21-25
Quality assurance of
raw fish based on HACCP concept
Naoko Hamada-Sato, Kazushige Usui, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada and
Etsuo Watanabe, 2005年04月
Food Control, 16,
301-307
Development of agmatine sensor using the
combination of putrescine oxidase and agmatinase for squid freshness
Yohei Inaba, Shinichi Tokishita, Naoko Hamada-Sato, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada, Hideo Yamagata and Etsuo Watanabe, 2004年11月
Biosensors and Bioelectronics, 20, 833-840
K値を用いる魚肉の生可食限界の推定に関する理論的考察
濱田(佐藤)奈保子, 大熊廣一,
渡邉悦生, 2004年09月
日本食品科学工学会誌, 51, 495-504
Effect of culture conditions on lactic acid production of
Tetragenococcus species
Takeshi Kobayashi, Michika, Kajiwara,Mita Wahyuni, Naoko Hamada-Sato, Chiaki Imada and Etsuo Watanabe, 2004年06月
Journal of Applied Microbiology, 96, 1215-1221
Development of amperometric sensor system for
measurement of diarrheic shellfish poisoning (DSP) toxin, okadaic acid
(OA)
Naoko Hamada- Sato, Norihiro Minamitani, Yohei Inaba, Yuji Nagashima,Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada and Etsuo Watanabe, 2004年05月
Sensors and Materials, 16, 99-107
Construction
of a glucose sensor based on a screen-printed electrode and
a novel mediator pyocyanin from
Pseudomonas aeruginosa
Kunihiko Ohfuji, Naruhide Sato, Naoko Hamada-Sato, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada, Hirokazu Okuma and Etsuo Watanabe, 2004年05月
Biosensors and Bioelectronics, 19, 1237-1244
Occurrence of a
metalloprotease (thermolysin) inhibitor among Brevibacillus species and purification of
such inhibitor from
Brevibacillus reuszeri IFO
15719T
Takeshi Kobayashi, Naoji Nakagawa, Chiaki Imada, Naoko Hamada-Sato and
Etsuo Watanabe, 2004年04月
Fisheries Science, 70,
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Application of a
contact dehydrating sheet to the preparation of an immobilized- enzyme membrane for
biosensor
Sachie Ogawa, Naoko Hamada-Sato, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada and
Etsuo Watanabe, 2003年12月
Journal of Packaging Science and Technology, 12, 351-360
Development of a
D-alanine sensor for
the monitoring of
a fermentation using the improved selectivity by the combination of D-amino acid
oxidase and pyruvate oxidase
Yohei Inaba, Kentaro Mizukami, Naoko Hamada-Sato, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada and Etsuo Watanabe, 2003年12月
Biosensors and Bioelectronics, 19, 423-431
Pseudo- alteromonas sagamiensis sp.nov, a marine bacterium that produces protease inhibitors
Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada, Akira Hiraishi, Hiroshi Tsujibo, Naoko Hamada and Etsuo Watanabe, 2003年11月
International
Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 53, 1807-1811
魚の鮮度保持に及ぼす脱水シートの効果
濱田(佐藤)奈保子, 斉藤利則,
小林武志, 今田千秋, 渡邉悦生, 2003年11月
日本調理科学会誌, 36, 354-359
Isolation and characterization of halophlic lactic acid bacteria isolated from "terasi" shrimp paste: A traditional fermented seafood product in Indonesia
Takeshi Kobayashi, Michika Kajiwara, Mita Wahyuni, Toshihide Kitakado, Naoko Hamada-Sato, Chiaki Imada and Etsuo Watanabe, 2003年10月
Journal of General Applied Microbiology, 49,
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Fermentation
of molasses by several yeasts from hot spring drain and phylogeny of the unique isolate producing ethanol at 55 ℃
Ryohei Ueno, Naoko Hamada-Sato and Naoto Urano, 2003年09月
Journal of Tokyo University of Fisheries, 90, 23-30
Development of an
amperometric L-alanine sensor using L-amino acid
oxidase from Neurospora crassa
Yohei Inaba, Nobumitsu Miyanishi, Naoko Hamada-Sato, Takeshi Kobayashi Chiaki Imada and Etsuo Watanabe, 2003年09月
Sensors and Materials, 15, 225-238
Determination
of D- and L- alanine concecntrations using a
puruvic acid sensor
Yohei Inaba, Naoko Hamada-Sato, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada and
Etsuo Watanabe, 2003年08月
Biosensors and Bioelectronics, 18, 963-971
The action modes of an extracellular β-1,3-glucanase isolated from Bacillus clausii NM-1 on β-1,3-gluco- oligosaccharides
Nobumitsu. Miyanishi, Yasuhito Matsubara, Naoko Hamada, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada and Etsuo Watanabe, 2003年07月
Journal of Bioscience and Bioengineering, 96,
32-37
相模湾および遠州灘の海底堆積物から分離した好圧細菌の諸性状について
今田 千秋, 小林武志, 濱田(佐藤)奈保子, 渡邉悦生, 2003年05月
日本水産学会誌, 69, 347-351
銀担持リン酸ジルコニウムセラミックス添加包装材の抗菌特性と食品保存効果について
小林武志, 大熊廣一,
大野康晴, 濱田(佐藤)奈保子, 今田千秋, 渡邉悦生, 2003年05月
材料技術, 21, 109-117
エチレンジアミン四酢酸鉄キレート (Fe-EDTA)の海洋細菌による分解
今田千秋, 東 ひろみ, 小林武志, 櫻井美代子, 濱田 (佐藤)
奈保子, 渡邉悦生, 2003年04月
水環境学会誌, 26, 231-235
Purification
and characterization of
a novel extracellular ?-1,3-glucanase produced by
Bacillus clausii NM-1
isolated from Ezo Abalone Haliotis discus hannai
Nobumitsu Miyanishi, Naoko Hamada, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada and
Etsuo Watanabe, 2003年01月
Journal of Bioscience and Bioengineering, 95,
45-51
Degradation of tributyltin by marine microorganisms in sediment collected from Tokyo Bay
Naoko Hamada-Sato, Takahiro Asuka, Takeshi Kobayashi, Kazuko Mizuishi,Masahiro Takeuchi and
Etsuo Watanabe, 2002年12月
Fisheries Science, 68,
643-644
脱水シート包装による鮮魚の鮮度保持
濱田(佐藤)奈保子, 小林武志,今田千秋, 渡邉悦生, 2002年12月
日本食品科学工学会誌, 49, 765-770
Utilization of lignocellulosic biomass -Molecular analysis of
cellulase genes from
the white rot basidiomycete Irpex lacteus-
Naoko Hamada-Sato, Yoshihiko Amano, Takahisa Kanda, Chiaki Imada, Takeshi Kobayashi and Etsuo Watanabe, 2002年08月
Proceeding of the
JSPS-DGHE international seminar on fisheries science in tropical area, 138-148
Decomposition
of ferric chelate of ethylenediaminetetraacetic acid
(Fe-EDTA) by marine bacteria
Chiaki Imada, Hiromi Azuma, TakeshiKobayashi, Naoko Hamada-Sato and Etsuo Watanabe, 2002年08月
Proceeding of the
JSPS-DGHE international seminar on fisheries science in tropical area, 267-276
Evaluation of the
freshness-preserving effects of
contact dehydration sheets on fish.
Naoko Hamada-Sato, Katsunori Saito, Takahiro Asuka, Takeshi Kobayashi, Chiaki Imada and Etsuo Watanabe, 2002年08月
Proceeding of the
JSPS-DGHE international seminar on fisheries science in tropical area, 233-240
Isolation and characterization of tyrosinase inhibitor-producing microorganisms from marine environment
Chiaki Imada, Takeshi Kobayashi, Naoko Hamada and Etsuo Watanabe, 2002年08月
Proceeding of the
JSPS-DGHE international seminar on fisheries science in tropical area, 156-164
Potentiometric
selectivity coefficients of
ion-selective electrodes Part
II. Inorganic anions
Yoshio Umezawa, Kayoko Umezawa, Philippe Buhlmann, Naoko Hamada, Hiroshi Aoki, Jun Nakanishi, Moritoshi Sato, Kang
Ping Xiao and Yukiko Nishimura, 2002年06月
Pure and Applied Chemistry, 74, 923-994
Potentiometric
selectivity coefficients of
ion-selective electrodes PartIII. Organic ions
Yoshio Umezawa, Philippe Buhlmann, Kayoko Umezawa and Naoko Hamada, 2002年06月
Pure and Applied Chemistry, 74, 995-1099
銀担持リン酸ジルコニウムセラミックス入りまな板の抗菌効果
小林武志, 大熊廣一,
大野康晴, Eko N
Dewi, 濱田奈保子,今田千秋,
2002年05月
材料技術, 20, 109-114
Isolation and characterization of the interspecific fusants from Streptomycetes obtained using a
liquid regeneration method
Chiaki Imada, Yuko
Ikemoto, Takeshi Kobayashi, Naoko Hamada and
Etsuo Watanabe, 2002年04月
Fisheries Science, 68,
395-402
Isolation and characterization of tyrosinase inhibitor-producing microorganisms from marine environment
Chiaki Imada, Yuko
Sugimoto, Tomoko Makimura, Takeshi Kobayashi, Naoko Hamada and Etsuo Watanabe, 2001年12月
Fisheries Science, 67,
1151-1156
Role of cellulose-binding domain of exo-cellulase I from white rot basidiomycete Irpex lacteus
Naoko Hamada, Ritsuko Kodaira,Masahiro Nogawa, Kazunori Shinji, Rie Ito,
Yoshihiko Amano, Makoto Shimosaka, Takahisa Kanda and Mitsuo Okazaki, 2001年04月
Journal of Bioscience and Bioengineering, 91,
359-362
Cloning and transcriptional analysis of exo-
cellulase I gene from Irpex lacteus
Naoko Hamada and
Ken Hirohash, 2001年03月
Journal of Tokyo University of Fisheries, 87, 39-44
Characterization of a protease-resistant endotype-cellulase from
the basidiomycete Irpex lacteus
Mitsuo Okazaki, Makoto Shimosaka, Nobuaki Hayashida, Ritsuko. Kodaira, Naoko Hamada, Naoki Fuse, Yoshihiko Amano and
Takahisa Kanda, 2000年10月
Proceeding of International Conference on Advanced Fiber Materials, 369-370
Cloning and characterization of an Ex-1(Exo-cellulase I) gene from
the basidiomycete Irpex lacteus
Naoko Hamada, Naoki Fuse, Makoto Shimosaka, Yoshihiko Amano, Takahisa Kanda and Mitsuo Okazaki, 1999年09月
Proceeding of International Symposium on Genetics, Biochemistry and Ecology of Cellulose Degradation, 381-389
Cloning and characterization of a new exo-cellulase gene, cel3, in Irpex lacteus
Naoko Hamada, Naoki Fuse, Makoto Shimosaka, Ritsuko Kodaira, Yoshihiko Amano, Takahisa Kanda and
Mitsuo Okazaki, 1999年06月
FEMS Microbiology Letters, 172, 231-237
Purification,
characterization and gene
analysis of exo-cellulase II (Ex-2) from the white rot basidiomycete Irpex lacteus
Naoko Hamada, Kazuya Ishikawa, Naoki Fuse, Ritsuko Kodaira, Makoto Shimosaka, Yoshihiko Amano, Takahisa Kanda and
Mitsuo Okazaki, 1999年04月
Journal of Bioscience and Bioengineering, 87,
442-451
Characterization of a protease-resistant endotype-cellulase from
the basidiomycete Irpex lacteus
Naoko Hamada, Tsuneyuki Takeda, Yoshihiko Amano, Makoto Shimosaka, Takahisa Kanda and Mitsuo Okazaki, 1999年03月
SEN'I GAKKISHI,, 55,
134-142
Isolation and transcriptional analysis of a
cellulase gene (cel1) from the basidiomycete Irpex lacteus
Naoko Hamada, Ryo
Okumura, Naoki Fuse, Makoto Shimosaka, Yoshihiko Amano, Takahisa Kanda and Mitsuo Okazaki, 1999年01月
Journal of Bioscience and Bioengineering,, 87,
97-102
Comparative study on
the potentiometric responses between a valinomycin-based bilayer lipid membrane and a solvent polymeric membrane
Hirotsugu Minami, Naoko Sato, Masao Sugawara and Yoshio Umezawa, 1991年07月